22 лютого — Батьківська поминальна субота. Як правильно провести цей день.
Молитви

22 лютого — Батьківська поминальна субота. Як правильно провести цей день.

Олександр Шевченко
master

Новини УКРАЇНИ І СВІТУ

Найгарячіші новини за:

День Тиждень
Всі новини

3979

0


 

Церква Христова від самого Її заснування молиться за померлих. Наша пам’ять і молитва про них – свідчення справжньої любові, яка є основою усього сущого в цьому світі та якої навчав Господь наш Ісус Христос. Саме любов робить нас небайдужими до тих, хто закінчив свій земний шлях та перейшов у життя вічне.

 

 

Пам’ятаймо, що у Бога всі люди живі, і любить Він усіх однаково, адже «Бог не є Бог мертвих, а живих» (Мф. 22: 32). Наші молитви підносяться і за померлих, які у Бога живі та перебуваючи у світі духовному, так само продовжують любити всіх, хто супроводжував їх упродовж земного життя, так само можуть страждати за свої гріхи і не знаходити спокою. Життя вічне може них бути блаженнним або вічними муками.

 

В земних справах людина може виявляти і чесноти, і підвладність гріху, чинити добро і зло. Господь прагне спасти і привести до Істини кожну людину. Тому ми, як члени духовного Тіла Христового – Церкви, які стяжають благодать Божу, допомагаємо одне одному: живі моляться за померлих. Ми просимо у Господа прощення їхніх гріхів та дарування їм Царства Небесного, де немає ні страждань, ні журби, а блаженне життя.

 

Церква переконана у можливості спасіння душ після смерті, тому молиться за їхнє упокоєння на кожній літургії. Крім цього, у церковному році є особливі дні поминання померлих, коли ми молитовно згадуємо всіх спочилих одвіку християн – вселенські, або батьківські поминальні суботи. Щороку за тиждень до Великого посту Свята Церква, як любляча матір, поминає спочилих отців, братів і сестер наших. Сьогоднішній день зветься м’ясопусною суботою.

 

Що потрібно зробити в цей день.

 

Напередодні, у п’ятницю ввечері, у храмах звершується особлива поминальна служба «парастас», під час якої ми молимося за тих, чий земний час життя було вичерпано. У суботу звершується Божественна літургія та Панахида, під час якої ми молитовно згадуємо душі померлих. Віряни приносять у храм записки з іменами спочилих родичів, які зачитуються за богослужінням. У цей день прийнято творити справи милосердя та приносити пожертви, які після богослужінь роздаються потребуючим.

 

Тож не забудьте у цю суботу відвідати храм та піднести Богу молитви за своїх близьких та рідних. Маючи віру в Господа, Який дарує воскресіння всім людям та вічне життя, прохайте у Бога упокоїти їхні душі в місці, де немає недуг, журби і страждання. Амінь.

 

Олександр Шевченко
master

Читайте також!

Новини УКРАЇНИ І СВІТУ

Найгарячіші новини за:

День Тиждень
Всі новини

Коментарі (0)

Ввійдіть в систему , щоб мати можливість коментувати.

3979

0